Kuumottavaa puhetta työstä

Unelmatyö ja paskaduuni.

© Michael Müller

© Michael Müller

Nämä kaksi sanaa ovat nyt hip työelämäkeskustelussa. Inhoan molempia sanoja. Ne antavat yksioikoisen kuvan töistä ja ihmisistä. En tiedä yhtään työtä, jossa ei olisi jotain ikäviä piireitä tai sellaista, joka olisi pelkkä “paskaa” aamusta iltaan ja illasta aamuun. Hän, joka väittää toisin, ei tunne työelämän todellisuutta ja ruokkii puheillaan harhaista mielikuvaa siitä, että työelämässä on voittajat ja häviäjät. Ja kuka määrittelee paska- tai unelmaduunin ominaisuudet? Se, mikä on yhdelle myrkkyä, on toiselle toiveiden täyttymys. Joku käy töissä ansaitakseen rahaa, jolla toteuttaa unelma. On ihmisiä, jotka elävät unelmaansa työssään. On myös heitä, joille mahdollisuus ylipäätään tehdä työtä on unelma.

Työhön suhtautuminen on latautunutta. Jokin asia on työläs. Yrittäjä yrittää. Ain laulain työtäs tee. Tyhmä töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä. Rehellisellä työllä pärjää. Otsasi hiessä sinun pitää leipäsi ansaitseman. Kuumankylmä tosiasia on, että työ itsessään on tärkeätä niin ihmiselle kuin yhteiskunnalle. Pitää puhua asiallisen intohimottomasti siitä, mistä on puute – ihan tavallisesta palkkatyöstä.

Hip inhokki -sanoja viljellään erityisen ahkerasti, kun kiritetään nuoria kiireesti aloittamaan yli 40 vuoden työuraa. Aluksi ihmetellään, miksi nuorelle oman tulevaisuuden suunta ei ole aikuisuuden alussa vielä valjennut. Seuraavaksi nuoria syytetään unelmien puutteesta ja kaiken huipuksi syyllistetään siitä, että heille kelpaavat vain unelmatyöt!  Ei ihme, jos nuorten mielestä kaikkien asioiden aikuiset “asiantuntijat” ovat työttömyyden riivaamassa lama-Suomessa epäjohdonmukaisia viisastelijoita. Puhuvat pelkkää P:tä.

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
This entry was posted in Ihminen, Suomeksi, Työ, Uncategorized, Yhteiskunta. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kuumottavaa puhetta työstä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.